Pinnekjøtt med sandefjordsmør

Inge Anda inspirerer frem mot årets julemiddager. Se fremgangsmåte for pinnekjøtt kokt i saftkoker, servert med sandefjordsmør i videoen. Oppskrift under:

Pinnekjøtt

Vann ut pinnekjøttet i rikelig med vann i ca. 20 timer. La det stå i romtemperatur. Ca 600 gram pinnekjøtt per person. Når pinnekjøttet vannes ut får det tilbake sin naturlige væskebalanse, og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperaturen på vannet. Lunket vann gir raskere utvanning.

Bruk saftkoker slik vi gjorde på TV, eller legg en metall-rist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten. Legg pinnekjøttet over og sett på lokk. Damp pinnekjøttet på svak varme i ca. 3 timer. Pass på så det ikke koker tørt, fyll eventuelt på med mer vann.

Sprø pinnekjøtt i ovn på 220 grader eller under grillen. 

Rotmos:

1 kg kålrot

2 stk gulrot

1 stk potet

1 dl fløte

3 ss smør

Salt og pepper

Kålrotstappe:

1 kg kålrot

1 l vann

1 dl kremfløte /matfløte

3 ss smør

2 ts salt og nykvernet pepper

1⁄4 ts revet muskatnøtt

Skrell kålrot og del den i mindre biter. Kok kålrotbitene møre i en kjele med usaltet vann. Hell av kokevannet og mos kålroten med en potetstamper. Ha i fløte og smør, og smak til med salt, pepper og muskat.

Sandefjordsmør:

1 dl kremfløte

250 g smør

1 bunt persille, frisk

Sitronsaft

Kok opp kremfløte og la det småkoke under omrøring til mengden er halvert. Trekk kasserollen av platen og pisk inn terninger av smør. Sausen må ikke koke, da skiller den seg. Smak til med sitronsaft og rør inn hakket persille. 

Dato
6. desember 2018
Lengde
15:58